Share

EDVARD WEIE. POESIENS NATUR
7. februar – 3. maj 2015

2015 er 100-året for den store danske modernist, Edvard Weies første separatudstilling i Kunstforeningen. Weies betydning er ikke blevet mindre med årene, og hans værk er velrepræsenteret på de danske museer. Kunstforeningen GL STRAND præsenterer i foråret 2015 en intens poetisk oplevelse, når vi åbner for en omfattende udstilling af Weies værk, som vi normalt ikke har adgang til. Mere end 70 særligt udvalgte malerier i privat eje kan opleves på udstillingen, der således viser den store bredde i Weies værk med særlig fokus på de modne, koloristiske arbejder efter 1920. Udstillingen viser hans udvikling fra stemningsfulde interiører og christianshavnske motiver fra det tidlige 20. århundrede og frem til hans sidste store romantiske komposition Faun og nymfe fra begyndelsen af 1940erne.

Edvard Weie (1879-1943) er den helt store kolorist i dansk kunsts historie og kendt som en af de mest betydningsfulde danske modernister ved sit kompromisløse, originale og uhyre sikre arbejde med farven og forenklingen af formen. Han malede Christiansøs uspolerede landskab som det tabte Paradis, det moderne liv på Langelinie i lysende farver, poetiske opstillinger af hjemmets genstande og romantisk-musikalske figurkompositioner. Weie interesserede sig dog ikke for den maleriske fornyelse for dens egen skyld. Hans ambitioner var langt mere vidtrækkende, kunsten skulle være udtryk for et poetisk livssyn og en vejviser for hele samfundet. Forårets udstilling lader derfor Weies begreb om det poetiske og det poetiske livssyn være rammen om udstillingen. Farvens klang var Weies maleriske middel, og kernen i hans romantiske kunstopfattelse var det farvemusikalske og maleriets poetiske omskabelse af naturen og de store temaer i tilværelsen. Det skrev han om i et stort manuskript, som udkom nogle år efter hans død med titlen Poesi og Kultur.

Udstillingen er tilrettelagt af dr. phil. Lennart Gottlieb.


KUNSTBIOGRAFEN PRÆSENTERER FILM AF DEN FINSKE KUNSTNERDUO IC-98
7. februar – 3. maj 2015

Animationsfilmen A View from the Other Side fra 2011 af den finske kunstnerduo IC-98 er en poetisk og historisk fortælling om forholdet mellem arkitektur og politik. Filmens hovedfigur er arkitekt P.J. Gyrlichs doriske søjlebygning i Turku, som er bygget i 1836. Filmen viser forvandlingen af bygningens liv og søjlehal i løbet af nogle århundrede gennem et frontalt, stillestående kig på bygningens søjlefacade og med flere temporale rytmiske overlapninger, som skaber et bevægeligt scenarie foran. Her er mennesket kun tilstede gennem dets synlige aftryk på omgivelserne. Tidens fortløbende karakter er ligesom historiens insisterende nærvær nogle af de centrale elementer i filmen.

Søjlehallen i Gyrlichs bygning er inspireret af antikkens græske stoa. Stoaen var den eneste offentlige bygning, som ikke havde et forudbestemt formal og kan derfor opfattes som et offentligt rum for det frie samfund. Oprindeligt husede Gyrlichs bygning boder for fiskere. Sidenhen har stedet blandt andet været benyttet til en basar, restauranter, caféer og en benzinstation. I 2010erne solgte byen Turku den historiske bygning til private investorer.

Der er adgang til Kunstbiografen gennem udstillingsrummene og det kræver ikke særskilt billet.

Om IC-98
Den finske kunstnerduo IC-98, der består af Visa Suonpää and Patrik Söderlund, har arbejdet sammen siden 1998. Fra begyndelsen har de udviklet en unik tegningsbaseret filmpraksis, hvor de skaber fantasibårne scenarier, som omhandler forandring og forfald. Deres praksis forbinder traditionel forskning med intuitive, subjektive og personlige overvejelser.

Værkinformation
Kunstner: skrevet, instrueret og tegnet af IC-98, animeret af Markus Lepistö
Titel: A View from the Other Side
År: 2011
Format: HD-animation
Tid: 70’00”, forsat loop
Lyd: stereo sound
Musik af Markku Hietaharju, improviseret på det store orgel I Turku Katedral.

KUNSTBIOGRAFEN er en permanent biograf på 3. sal i Kunstforeningen GL STRAND. Her præsenterer vi nogle af de væsentligste videoværker og eksperimenterende film af danske og internationale kunstnere i dag.

Programmet er skiftende og bliver løbende annonceret via GL STRANDs nyhedsbrev, GL STRAND NYT, dagspressen og på www.glstrand.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev på info@glstrand.dk for at få aktuelle nyheder om Kunstbiografens program.

Følg os på Facebook på https://www.facebook.com/glstrand

 

>KOMMENDE UDSTILLING I SALEN
>AKTUELLE ARRANGEMENTER
>UDSTILLINGSARKIV
>FAKTA OM GL STRAND


> TILBAGE TIL FORSIDEN